Companiile bavareze, interesate de investitii in proiectele de dezvoltare regionala

Marti, 17 Mai 2016

I GALERIE FOTO I

Viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul dezvolt─ârii regionale ╚Öi administra╚Ťiei publice, a avut joi, 12 mai, la sediul Guvernului României, o întâlnire cu membrii delega┼úiei Ministerului bavarez pentru Economie ┼či Mass-media, Energie ┼či Tehnologie, condus─â de domnul Secretar de Stat Franz Josef Pschierer, membru al Parlamentului Landului Bavaria.

Discu╚Ťiile au vizat stadiul rela┼úiilor economice dintre România ╚Öi landul Bavaria ╚Öi posibilit─â┼úile de dezvoltare, evolu╚Ťia politicii economice în România ┼či priorit─â┼úile pentru dezvoltarea regional─â, proiectele de infrastructur─â cu finan┼úare din fonduri structurale, mai ales managementul de┼čeurilor, ap─â ┼či canalizare, ca ╚Öi calificarea ╚Öi formarea profesional─â a personalului român.

Conform datelor de╚Ťinute de Camera de Comer╚Ť ╚Öi Industrie româno-german─â, landul Bavaria este unul cei mai importan╚Ťi parteneri comerciali ai României, pe locul 5 în clasamentul partenerilor comerciali. În anul 2014 importurile bavareze din România au însumat 2,6 mld. de euro, cu 28,5% mai mult decât în 2013, iar exporturile Bavariei c─âtre România au fost de 1,8 mld. de euro, cu 9,7% mai mult fa╚Ť─â de 2013. Pe pia╚Ťa româneasc─â activeaz─â în prezent aproximativ 1.400 de companii bavareze.

„Rela╚Ťiile dintre România ╚Öi Bavaria sunt excelente iar balan╚Ťa comercial─â exprim─â acest lucru. Suntem interesa╚Ťi de orice proiecte de cooperare între România ╚Öi Bavaria – ╚Öi m─â refer în special la investi╚Ťii în infrastructura de drumuri, feroviar─â, aeroportuar─â… În Transilvania – în Cluj, în Banat – companiile bavareze sunt deja prezente, acum ne dorim s─â le aducem în Moldova, unde ne concentr─âm s─â cre╚Ötem capacitatea infrastructurii, cu ajutoare de stat”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul dezvolt─ârii regionale ╚Öi administra╚Ťiei publice.

„De asemenea, ne dorim s─â prelu─âm din know-how-ul Bavariei, care are un înv─â╚Ť─âmânt profesional ╚Öi tehnic foarte bun, ╚Öi, cu sprijinul Ambasadei germane, s─â reform─âm înv─â╚Ť─âmântul profesional. În acest sens, primim deja sprijinul companiilor germane, care ne ajut─â s─â form─âm for╚Ťa de munc─â. Pe de alt─â parte, încerc─âm s─â moderniz─âm ╚Öi legisla╚Ťia privind parteneriatul public-privat, pentru a facilita investi╚Ťiile mari, cum ar fi infrastructura rutier─â, care s─â fie co-finan╚Ťate prin participarea statului, a companiilor ╚Öi cu fonduri europene. Avem, în acela╚Öi timp, în vedere, ╚Öi conservarea patrimoniului culturii germane în Transilvania – numai prin Programul Opera╚Ťional Regional 2007-2013 au fost renovate 18 biserici evanghelice din Transilvania, care au devenit astfel o atrac╚Ťie puternic─â pentru turi╚Ötii germani”, a subliniat vicepremierul Vasile Dîncu.

Din delega╚Ťia bavarez─â au mai f─âcut parte doamna Kerstin Marion Schreyer-Stäblein, membr─â a Comisiei pentru munc─â, servicii sociale, tineret, familie ╚Öi integrare a Parlamentului landului Bavaria, domnul Thomas Mütze, membru al Comisiei pentru buget ╚Öi aspecte financiare a Parlamentului bavarez, reprezentan╚Ťi ai Ministerului bavarez pentru Economie ╚Öi Media, Energie ╚Öi Tehnologie, reprezentan╚Ťi ai unor companii interesate de investi╚Ťii ╚Öi rela╚Ťii de afaceri cu parteneri români.