Comisia Europeana a aprobat modificarea Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia

Marti, 19 Februarie 2019

Joi, 14 februarie 2019, Comisia European─â a aprobat modificarea Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalier─â România-Serbia.

În mod concret, aproape 10 milioane de euro sunt realocate în cadrul programului pentru a sprijini cele 2,4 milioane de locuitori din jude╚Ťele Timi╚Ö, Cara╚Ö-Severin, Mehedin╚Ťi ╚Öi din districtele vecine din Republica Serbia, prin îmbun─ât─â╚Ťirea serviciilor medicale, a celor de transport, prin sprijinirea schimburilor culturale sau a ac╚Ťiunilor comune în direc╚Ťia protej─ârii mediului.

Printre altele, programul transfrontalier investe╚Öte în dou─â proiecte strategice, în domeniul transportului - obiectivul principal fiind acela de a repara infrastructura de naviga╚Ťie pe canalul Bega - ╚Öi în domeniul s─ân─ât─â╚Ťii, unde exist─â o ini╚Ťiativ─â comun─â a celor dou─â ╚Ť─âri, de lupt─â împotriva cancerului, cu scopul de a îmbun─ât─â╚Ťi diagnosticarea ╚Öi tratarea tumorilor maligne.

Bugetul total al programului este de 88.124.999 de euro, din care 74.906.248 de euro reprezint─â finan╚Ťare nerambursabil─â din fondurile Uniunii Europene. În perioada 2014-2020, sunt finan╚Ťate proiecte pe 4 axe prioritare, în domeniile:

  • ­ promovarea ocup─ârii for╚Ťei de munc─â ╚Öi serviciilor pentru o cre╚Ötere favorabil─â incluziunii,
  • protec╚Ťia mediului ╚Öi managementului riscurilor, ­
  • mobilitate sustenabil─â ╚Öi accesibilitate,
  • ­ atractivitate pentru turism sustenabil.

Aria eligibil─â a Programului este constituit─â din jude╚Ťele Timi╚Ö, Cara╚Ö-Severin ╚Öi Mehedin╚Ťi (din România) ╚Öi districtele Severno Banatski, Srednje Banatski, Ju┼żno Banatski, Brani─Źevski, Borski, Podunavski (din Republica Serbia).

În cadrul primului apel au fost contractate 34 de proiecte (32 de proiecte normale ╚Öi 2 proiecte strategice), în valoare de aproximativ 46,8 milioane de euro.

Comitetul Comun de Monitorizare al Programului, desf─â┼čurat la sfâr╚Öitul lunii ianuarie a.c, a aprobat spre finan╚Ťare 33 de proiecte din cadrul celui de-al doilea apel pentru propuneri de proiecte, în valoare total─â de aproximativ 20 de milioane de euro, ╚Öi, în prezent, acestea sunt în etapa de contractare.

* * *

Persoanele interesate de cooperarea transfrontalier─â finan╚Ťat─â de Uniunea European─â în cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalier─â România-Serbia pot ob╚Ťine mai multe informa╚Ťii accesând site-ul.

România îndepline╚Öte rolul de Autoritate de Management prin Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice, Autoritatea Na╚Ťional─â fiind stabilit─â în cadrul Ministerului Integr─ârii Europene din cadrul Guvernului Republicii Serbia ┼či are în coordonare ╚Öi Antena Secretariatului Comun, organizat─â în Zrenjanin.

Secretariatul Comun este organizat în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalier─â Timi╚Öoara ╚Öi Auditul la nivelul Programului este realizat de c─âtre Autoritatea de Audit de pe lâng─â Curtea de Conturi din România, iar atribu╚Ťiile de certificare sunt îndeplinite de c─âtre Autoritatea de Management.