Caravana POR 2014-2020: prima oprire - la Braila, urmatoarea - la Suceava!

Vineri, 25 Septembrie 2015

Caravana POR 2014-2020 a debutat joi, 24 septembrie 2015, la Br─âila. Este prima sesiune de informare dintre cele 8 care vor fi organizate în perioada septembrie-decembrie 2015 în fiecare regiune de dezvoltare ╚Öi care sunt destinate poten┼úialilor beneficiari, reprezenta╚Ťilor autorit─â╚Ťilor publice locale ┼či jurnali┼čtilor din presa locala ╚Öi regional─â.

Caravana este organizat─â de Autoritatea de Management pentru Programul Opera┼úional Regional (AM POR) din cadrul Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra╚Ťiei Publice (MDRAP) ┼či are rolul de a sprijini absorb┼úia fondurilor europene nerambursabile, prin cre┼čterea gradului de informare cu privire la fondurile disponibile ┼či la alocarea lor.

Sesiunea de la Br─âila a avut loc la sediul Agen┼úiei de Dezvoltare Regional─â (ADR) Sud-Est. Reprezentan┼úii AMPOR ┼či ADR au prezentat oportunit─â┼úile de finan┼úare prin Programul Opera┼úional Regional 2014-2020.

„Noul POR este pu┼úin diferit de logica programului anterior din 2007-2013. În primul rând, discut─âm de un buget mult mai mare ┼či de mai multe axe prioritare: 12, fa┼ú─â de 6 la vechiul program. De la aproximativ 4 miliarde de euro, cât a avut POR 2007 - 2013, noul program are o alocare de 8,25 miliarde euro, din care 6,7 reprezint─â contribu┼úia din Fondul European de Dezvoltare Regional─â. În plus, noul program este mult mai concentrat pe anumite domenii sau sectoare, având în spate diverse strategii sau planuri de ac┼úiune na┼úionale – în educa┼úie, s─ân─âtate, competitivitate – care creeaz─â o anumit─â concentrare a resurselor puse la dispozi┼úie de acest program.”, a declarat Gabriel Friptu, director general la Direc╚Ťia General─â Programe Europene MDRAP.

Participan╚Ťii la eveniment s-au interesat în mod special de noul instrument ITI - Investi╚Ťii teritoriale integrate. „ITI este un instrument care permite interven┼úii concentrate ┼či corelate pe mai multe domenii dintr-o singur─â zon─â, pentru dezvoltarea integrat─â a acesteia. Practic, în func┼úie de nevoile de dezvoltare dintr-un anumit teritoriu, finan┼ú─âm proiecte din domenii diferite, dar care se coreleaz─â ┼či, implementate împreun─â, duc la o dezvoltare mai consistent─â a zonei respective”, a precizat Gabriel Friptu. În România, ITI este utilizat pentru Delta Dun─ârii ┼či are alocate 411,81 milioane de euro din POR 2014-2020 (din cei circa 1 miliard de euro aloca┼úi prin alte programe opera┼úionale), pentru un areal format din 38 de unit─â╚Ťi administrativ teritoriale din cadrul Rezerva╚Ťiei Biosfera Delta Dun─ârii, din jude╚Ťul Tulcea ╚Öi din nordul Jude╚Ťului Constan╚Ťa.

In cadrul intalnirii s-a discutat si despre eligibilitatea proiectelor aflate în preg─âtire la nivelul autorit─â┼úilor publice locale din regiune. Oferind informa┼úii punctuale de acest fel, AMPOR ┼či ADR sprijin─â viitorii beneficiari POR în elaborarea unor proiecte de calitate.

Dup─â întâlnire, cei prezen╚Ťi au fost invita┼úi s─â viziteze proiecte de succes finan╚Ťate prin POR 2007-2013, printre care: Grupul ╚ścolar Grigore Moisil, Biblioteca Jude╚Ťean─â „Panait Istrati”, Casa Petre ╚śtef─ânescu Goang─â, C─âminul pentru persoane vârstnice „Sf. Petru ╚Öi Pavel”, un imobil cu destina┼úie de locuin╚Ťe sociale ╚Öi Centrul comunitar „Bunici ╚Öi nepo╚Ťi”.

Evenimentele se desf─â╚Öoar─â în cadrul proiectului „Servicii pentru organizarea evenimentelor de informare ╚Öi promovare Regio - Programul Opera╚Ťional Regional”, finan╚Ťat prin Programul Opera╚Ťional Regional 2007-2013, Axa 6 – Asisten╚Ť─â tehnic─â.

Urm─âtoarea sesiune de informare va avea loc în regiunea de dezvoltare regionala Nord-Est, la Suceava, în data de 7 octombrie a.c.