Baia Mare: intalnirile cu primarii au deja rezultate

Vineri, 10 Martie 2017

I Galerie foto I

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra┼úiei publice ┼či fondurilor europene, s-a aflat, în aceast─â dup─â-amiaz─â, la Baia Mare, unde a avut o întâlnire cu autorit─â┼úile publice locale din jude┼úul Maramure┼č.

Cu aceast─â ocazie, viceprim-ministrul Shhaideh a ar─âtat c─â discu╚Ťiile cu primarii din fiecare jude╚Ť dau rezultate, pentru c─â problemele semnalate de ei în leg─âtur─â cu Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Rural─â au f─âcut deja obiectul unei prime întâlniri, la Bucure╚Öti, între institu╚Ťiile implicate: întâlnirea a avut loc mar╚Ťi, 7 martie, cu participarea Asocia┼úiei Comunelor din România (ACoR), a domnului Petre Daea, ministrul agriculturii ┼či dezvolt─ârii rurale, ╚Öi a reprezentan╚Ťilor Agen┼úiei pentru Finan╚Ťarea Investi╚Ťiilor Rurale (AFIR). Organizator a fost Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene (MDRAPFE), în calitate de institu╚Ťie public─â central─â care coordoneaz─â administra╚Ťia public─â.

S-a discutat despre disponibilul existent în PNDR 2014-2020 pentru drumuri agricole, despre calendarul estimat al lans─ârilor de apeluri de proiecte ╚Öi pragurile de calitate a proiectelor pentru fiecare sub-m─âsur─â, despre avizul privind evaluarea impactului de mediu, ╚Öi scurtarea termenelor de evaluare, selectare ╚Öi contractare a proiectelor. Problemele semnalate de primari ╚Öi-au gasit r─âspuns pe loc sau, dup─â caz, umeaz─â s─â fie avute în vedere pentru viitoare modific─âri legislative.

Doamna Shhaideh a vorbit la Baia Mare ╚Öi despre pachetul 10S (aplicabil în special mediului rural ┼či care vizeaz─â servicii în domeniile s─ân─âtate, educa╚Ťie, ap─â – canalizare, energia termic─â ╚Öi electric─â, inclusiv iluminat public, drumuri, salubrizare, cultur─â, culte, locuire ╚Öi sport) ┼či despre cea de-a doua etap─â a Programului Na┼úional de Dezvoltare Local─â (PNDL).

„Azi am avut o discu╚Ťie cu to╚Ťi primarii jude╚Ťului (deci nu a fost o discu╚Ťie politic─â) ca toat─â lumea s─â-╚Öi preg─âteasc─â documenta╚Ťiile. Proiectele nu se dau pe alian╚Ťe. Finan╚Ť─ârile se dau pe proiecte ╚Öi pe documenta╚Ťii tehnico-economice preg─âtite. În cadrul PNDL, mai avem o s─âpt─âmân─â, pân─â pe 17 martie, în care a╚Ötept─âm toate autorit─â╚Ťile locale s─â-╚Öi depun─â solicit─ârile c─âtre Ministerul Dezvolt─ârii, dup─â care urmeaz─â perioada de analiz─â ╚Öi de prioritizare a acestor investi╚Ťii”, a declarat vicepremierul.

PNDL are alocate, în anul 2017, credite bugetare în valoare de 22,2 milioane euro ╚Öi credite de angajament în valoare de 6,6 miliarde euro pentru cea de-a doua etap─â, care vizeaz─â 9.500 de obiective de investi╚Ťii. Programul are o important─â component─â de modernizare a satului românesc, dar finan╚Ťeaz─â ╚Öi investi╚Ťii din ora╚Öe ╚Öi municipii. Programul contribuie, al─âturi de programele finan╚Ťate din fonduri europene, la concretizarea pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate din mediul rural – 10 S (zece servicii) din domeniile: s─ân─âtate, educa╚Ťie, ap─â – canalizare, energie termic─â ╚Öi electric─â, transport, salubrizare, cultur─â, culte, sport ╚Öi locuire.

Discu╚Ťia cu primarii din jude╚Ť a vizat ╚Öi programele europene pe care ministerul le gestioneaz─â în calitate de autoritate de management, în special Programul Opera╚Ťional Regional: „POR-ul contribuie la cre╚Öterea competitivit─â╚Ťii economice ╚Öi îmbun─ât─â┼úirea condi╚Ťiilor de via╚Ť─â ale comunit─â╚Ťilor locale ╚Öi regionale, sprijinind dezvoltarea mediului de afaceri, a infrastructurii ╚Öi serviciilor, pentru dezvoltarea durabil─â a regiunilor, astfel încât acestea s─â î╚Öi poat─â gestiona în mod eficient resursele ╚Öi s─â î╚Öi valorifice poten╚Ťialul de inovare ╚Öi de a asimila progresul tehnologic”, a men┼úionat viceprim-ministrul Shhaideh, subliniind c─â România î┼či propune ca totalul sumelor rambursate de la Comisia European─â, la finalul anului, s─â fie de 5,2 miliarde de euro.

Întâlnirea a fost organizat─â ca r─âspuns la invita╚Ťia autorit─â╚Ťilor publice locale, pentru o mai mare predictibilitate a m─âsurilor guvernamentale, pentru a intensifica dialogul ╚Öi colaborarea între nivelul central ╚Öi local din sistemul public.