Aproape 3 milioane de franci elvetieni pentru scoli din Brasov, prin Programul de cooperare elvetiano-roman

Joi, 23 Iulie 2015

| Galerie foto |

Elevii Colegiului Na┼úional de Informatic─â „Grigore Moisil” ╚Öi ai ┼×colii Generale nr. 4, ca ╚Öi copiii care frecventeaz─â Gr─âdini┼úa nr. 17 C din Bra╚Öov vor avea în curând condi╚Ťii mult mai bune de studiu ╚Öi de joac─â, astfel încât s─â î╚Öi poat─â dezvolta aptitudinile ╚Öi s─â dobândeasc─â noi abilit─â╚Ťi. Cl─âdirile celor trei institu╚Ťii vor fi reabilitate ╚Öi modernizate printr-un proiect cu un buget de aproape 3 milioane de euro, finan╚Ťat din Programul de cooperare elve╚Ťiano-român.

Joi, 23 iulie, doamna Sirma Caraman - secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP), domnul Attila Gyorgy – secretar de stat în Ministerul Finan╚Ťelor Publice (MFP), E.S. domnul Jean-Hubert Lebet - ambasadorul Confedera╚Ťiei Elve╚Ťiene ╚Öi domnul George Scripcaru - primarul municipiului Bra╚Öov au semnat documentele pentru finan┼úarea proiectului „Renovarea cl─âdirilor municipale ╚Öi a ╚Öcolilor, utilizând tehnologii de construc╚Ťii inteligente, în Municipiul Bra╚Öov”:

M─â bucur c─â m─â aflu ast─âzi al─âturi de dumneavoastr─â! Este un eveniment pentru popula┼úia ora┼čului Bra┼čov, beneficiar a dou─â proiecte importante în cadrul Programului de cooperare elve┼úiano-român pentru reducerea discrepan┼úelor economice ┼či sociale în cadrul Uniunii Europene extinse. Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice este organism intermediar pentru Axa de concentrare 4-Îmbun─ât─â┼úirea mediului înconjur─âtor, în cadrul c─âreia se finan┼úeaz─â 9 proiecte, beneficiare fiind 4 ora┼če mari: Aradul, Suceava, Clujul ┼či Bra┼čovul.

Primul proiect care va fi realizat în Bra╚Öov a fost semnat acum câteva s─âpt─âmâni, pentru reabilitare termic─â, ╚Öi are o valoare de 6,4 aproximativ milioane franci elve┼úieni, din care finan┼úarea elve┼úian─â este de 4,4 milioane. Ast─âzi avem onoarea s─â semn─âm al doilea proiect important, cu o valoare de aproape 3 milioane de franci elve┼úieni, din care finan┼úarea elve┼úian─â este de 2,08 milioane de franci elve┼úieni. Popula┼úia Bra┼čovului va fi beneficiara acestor importante proiecte ╚Öi vreau s─â mul┼úumesc echipelor de la ministere, de la ambasad─â ┼či Municipiului Bra┼čov, pentru eforturile f─âcute ca s─â ajungem ast─âzi la semnarea acestor acorduri. Sunt convins─â c─â le vom implementa corect ┼či la timp. Capacitatea administrativ─â a administra┼úiei publice locale s-a îmbun─ât─â┼úit în ultima perioad─â, mai ales datorit─â experien┼úei pe care a c─âp─âtat-o prin programele cu fonduri europene”, a declarat doamna secretar de stat Sirma Caraman.

Proiectul are un buget total de 2.980.791 de franci elve╚Ťieni (12.650.477 de lei), din care contribu┼úia elve┼úian─â nerambursabil─â este de 2.080.000 de franci elve╚Ťieni (8.827.520 de lei), reprezentând 85% din costurile eligibile.

Astfel, timp de 24 de luni, cât dureaz─â implementarea proiectului, cl─âdirile în care func╚Ťioneaz─â ┼×coala General─â nr. 4, Gr─âdini┼úa nr. 17 C ╚Öi Colegiul Na┼úional de Informatic─â „Grigore Moisil” vor fi reabilitate termic, iar sistemele de alimentare cu energie electric─â, termic─â ┼či ap─â vor fi modernizate. De asemenea, sistemul de iluminat interior va fi dotat cu l─âmpi cu LED.

Investi┼úiile vizeaz─â cre╚Öterea eficien╚Ťei energetice (prin reducerea cu 40% a necesarului de energie pentru înc─âlzirea spa╚Ťiului), utilizarea unui sistem de iluminat eficient energetic ╚Öi automatizat (care va conduce la economii de energie de 30%), reducerea emisiilor de CO2, reducerea costurilor de între┼úinere a cl─âdirilor, precum ╚Öi asigurarea ┼či men┼úinerea unui climat interior confortabil.

Documentele de finan╚Ťare semnate ast─âzi sunt:

 • Acordul de proiect, încheiat între Ambasada Elve┼úiei - în calitate de reprezentant al statului finan┼úator, Ministerul Finan╚Ťelor Publice (MFP) - în calitate de Unitate Na┼úional─â de Coordonare a Programului ┼či MDRAP – în calitate de Organism Intermediar pentru Aria de Concentrare 4 a Programului, ╚Öi
 • Acordul de implementare, încheiat între MFP - în calitate de Unitate Na┼úional─â de Coordonare a Programului ┼či Prim─âria Municipiului Bra╚Öov - în calitate de beneficiar al finan┼ú─ârii.

* * *

Informaţii suplimentare

Programul de cooperare elve┼úiano-român

Pe data de 7 decembrie 2009, Parlamentul elve┼úian a aprobat contribu┼úia financiar─â nerambursabil─â pentru România, în valoare de 181 de milioane de franci elve╚Ťieni (aproximativ 800 de milioane de lei), pentru o perioad─â de angajament de 5 ani (contractare 2009-2014) ┼či o perioad─â de plat─â de pân─â la 10 ani (pl─â╚Ťi 2009-2019), începând cu data aprob─ârii contribu┼úiei de c─âtre Parlamentul elve┼úian.

MDRAP are, în cadrul Programului, rolul de Organism Intermediar pentru Aria de Concentrare 4 “Îmbun─ât─â┼úirea mediului înconjur─âtor”. Bugetul alocat acestei arii este de aproximativ 50 de milioane de franci elve╚Ťieni. Unitatea Na┼úional─â de Coordonare a programului, care asigur─â, din partea României, managementul contribu┼úiei elve┼úiene, este Ministerul Finan┼úelor Publice.

În cadrul Ariei de Concentrare 4 a Programului, pân─â în luna iulie 2015, partea elve┼úian─â a aprobat finan┼úarea pentru:

 • 4 ora┼če: Arad (2 proiecte: termoficare ┼či iluminat), Bra┼čov (2 proiecte: termoficare ┼či reabilitare cl─âdiri), Cluj-Napoca (3 proiecte: transport local – autobuze electrice, iluminat ┼či reabilitare cl─âdiri) ┼či Suceava (2 proiecte: iluminat ┼či vehicule electrice pentru parcul auto al prim─âriei).
 • Societatea Metrorex S.A., pentru un proiect ce presupune elaborare de studii (prefezabilitate, fezabilitate, multimodal precum ┼či de securitate);
 • Proiectul „Institu┼úionalizarea Premiului European pentru Energie în România”;
 • Proiectul „Fondul destinat ac┼úiunilor pentru energie sustenabil─â”.

Pân─â în prezent, au fost semnate acorduri de proiect ┼či de implementare pentru:

 • „Studiu de pre-fezabilitate (SPF) ┼či studiu de fezabilitate (SF) pentru construc┼úia liniei 4 de metrou: Lac Str─âule┼čti – Gara Progresul, tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul”, beneficiar S.C. Metrorex S.A. (septembrie 2013).
 • „Management modern ┼či eficient al iluminatului public din municipiul Suceava”, beneficiar Municipiul Suceava (aprilie 2015)
 • „Institu╚Ťionalizarea Premiului European pentru Energie în România” (aprilie 2015)- pentru care a fost lansat apelul de candidaturi.
 • „Iluminat public cu LED în Municipiul Arad”, beneficiar Municipiul Arad (mai 2015).
 • „Reabilitarea re┼úelelor de transport ┼či distribu┼úie energie termic─â în zona reziden┼úial─â Tractorul din Bra┼čov”, beneficiar Municipiul Bra╚Öov (iunie 2015).
 • „Termoficare în Arad - reabilitarea re╚Ťelei de transport ╚Öi distribu╚Ťie a energiei termice ╚Öi transformarea punctului termic din cartierul Aradul Nou”, beneficiar: Municipiul Arad (iulie 2015);
 • „Modernizarea ┼či extinderea sistemului de iluminat public ┼či modernizarea sistemului de iluminat în dou─â cl─âdiri ale Prim─âriei municipiului Cluj-Napoca folosind tehnologia LED”, beneficiar: Municipiul Cluj-Napoca (iulie 2015);
 • „Renovarea cl─âdirilor municipale ╚Öi a ╚Öcolilor, utilizând tehnologii de construc╚Ťii inteligente, în Municipiul Bra╚Öov”, beneficiar Municipiul Bra╚Öov (iulie 2015).