A 5-a editie a Forumului Cooperarii Descentralizate Franco-Romane

Marti, 2 Aprilie 2019

O delega╚Ťie a Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP) condus─â de doamna Sirma Caraman, secretar de stat, particip─â în perioada 2-3 aprilie 2019, la invita╚Ťia Consiliului Regional al Regiunii Auvergne–Rhône-Alpes, la a 5–a edi┼úie a Forumului Cooper─ârii Descentralizate Franco–Române care are loc la Lyon (Fran╚Ťa).

Forumul din acest an reînnoie╚Öte tradi╚Ťia început─â în septembrie 2003, la Villefranche de Rouergue (Fran╚Ťa) ╚Öi continuat─â în noiembrie 2005 la Cluj-Napoca (Romania), în noiembrie 2007 la Nantes (Fran╚Ťa) ╚Öi în iunie 2013 la Constan╚Ťa (Romania). Ne bucur─âm c─â edi╚Ťia aceasta se desf─â╚Öoar─â în cadrul Sezonului România-Fran┼úa 2019, care coincide cu Pre╚Öedin╚Ťia român─â a Consiliului Uniunii Europene ╚Öi cu celebrarea a dou─â Centenare: cel al Marii Uniri ╚Öi al na╚Öterii României moderne (cu ajutorul Fran╚Ťei ╚Öi al misiunii Generalului Berthelot) ╚Öi cel al sfâr╚Öitului primului R─âzboi Mondial. Este un prilej ideal pentru reafirmarea ata╚Öamentului nostru fa╚Ť─â de o Europ─â a p─âcii, a ideilor împ─ârt─â╚Öite ╚Öi a cooper─ârii”, a afirmat doamna Sirma Caraman în discursul inaugural.

Evenimentul este organizat de Asocia╚Ťia francez─â a Consiliului municipalit─â╚Ťilor ╚Öi regiunilor europene (AFCCRE) ╚Öi de Consiliul Regional al Auvergne-Rhône-Alpes în contextul Sezonului România-Fran╚Ťa 2019 ╚Öi reune╚Öte înal╚Ťi oficiali, reprezentan╚Ťi ai celor dou─â guverne ╚Öi ai organiza╚Ťiilor administra╚Ťiei publice locale din cele dou─â ╚Ť─âri: Ambasadorul României la Paris - ES Luca Niculescu, Consulul General al României la Lyon - Anca Opri╚Ö, Comisarii Generali ai Sezonului România-Fran╚Ťa 2019 - Jean-Jacques Garnier ╚Öi Andrei ╚Ü─ârnea, reprezentan╚Ťi ai Grupului de prietenie Fran╚Ťa-România al Adun─ârii Na╚Ťionale a Fran╚Ťei, ai Opération Villages Roumains, ai Asocia╚Ťiei Ora╚Öelor mici din România (AOR), ai Asocia╚Ťiei Comunelor din România (ACoR), ai Asocia╚Ťiei Ora╚Öelor Mari din România (AMR), pre╚Öedin╚Ťi/vicepre╚Öedin╚Ťi de consilii jude╚Ťene ╚Öi mul╚Ťi primari de ora╚Öe ╚Öi comune.

Pre╚Öedin╚Ťia român─â a Consiliului UE ╚Öi provoc─ârile întâmpinate de autorit─â╚Ťile publice locale în îndeplinirea atribu╚Ťiilor în acest domeniu reprezint─â tema dezbaterilor din acest an, împreun─â cu cooperarea franco-român─â, din perspectiva actorilor culturali, educa╚Ťionali ╚Öi economici. La atelierele de lucru, prezent─ârile ╚Öi discu╚Ťiile se vor concentra pe punerea în practic─â a Obiectivelor de Dezvoltare Durabil─â la nivel local ╚Öi regional, pe perspectivele de cooperare cu ajutorul înfr─â╚Ťirilor, al schimburilor de experien╚Ť─â ╚Öi al parteneriatelor franco-române, ╚Öi pe promovarea reciproc─â în domeniul culturii, al francofoniei ╚Öi al patrimoniului.

În discutiile avute în cadrul Comitetului de pilotaj, la care au participat reprezentan┼úi ai grupurilor de lucru din cele dou─â ╚Ť─âri, noi am f─âcut propunerea ca viitoarea editie a forumului s─â se desf─â╚Öoare în România, în jude╚Ťul Tulcea (domnul Pre╚Öedinte al Consiliului Jude╚Ťean Tulcea se afl─â în sal─â ╚Öi va face anun╚Ťul oficial pe parcursul lucr─ârilor forumului). Autorit─â┼úile administra┼úiei publice locale din România ┼či Guvernul României mizeaz─â pe experien┼úa ┼či expertiza furnizate de Republica Francez─â în domeniul administra┼úiei publice”, a subliniat secretarul de stat Sirma Caraman.

Evenimentul se va încheia cu semnarea unor noi parteneriate franco-române ╚Öi cu un Forum pe tema cooper─ârii economice dintre cele dou─â state, care va avea loc miercuri, 3 aprilie a.c., la Camera de Comer╚Ť ╚Öi Industrie din Lyon.

Mai multe informa╚Ťii: https://tinyurl.com/yyrsvyxp, https://tinyurl.com/y4lduehe