Acceptarea candidaturii Romaniei pentru al doilea mandat in cadrul Comitetului Director OGP

In data de 3 aprilie 2018, Guvernul Romaniei a fost reales pentru al doilea mandat consecutiv in cadrul Comitetului Director al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisa, reafirmandu-si angajamentul de a respecta principiile OGP si de a le promova la nivel global.

Se confirma, astfel, interesul Guvernului Romaniei pentru continuarea implementarii angajamentelor deja asumate in colaborare cu societatea civila, cat si pentru realizarea unui nou plan de actiune care sa impulsioneze activitatile aferente unor teme prioritare, precum transparenta si consultarea publica in procesul decizional. Aceste obiective s-au aflat si pe ordinea de zi a reuniunii membrilor Comitetului National OGP din luna martie 2018.

Mai multe detalii referitoare la alegerile pentru noii membri ai Comitetului Director al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisa puteti gasi pe site-ul oficial.

***

Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa (Open Government Partnership) este un acord international ce vizeaza angajarea guvernelor in promovarea transparentei, combaterea coruptiei si utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare ss dialogul cu cetatenii, in special prin elaborarea si implementarea de politici in domeniul datelor publice deschise.

Open Government Partnership a fost lansat in mod oficial in luna septembrie 2011, cand 8 state (Brazilia, Indonezia, Mexic, Norvegia, Filipine, Africa de Sud, Regatul Unit al Marii Britanii, Statele Unite ale Americii) au semnat Declaratia pentru o Guvernare Deschisa si au prezentat planurile nationale de actiune in vederea indeplinirii obiectivelor propuse. Guvernul Romaniei a aderat la aceasta initiativa in anul 2011. Numarul tarilor participante a ajuns, in prezent, la 75.