Ministrul Rovana Plumb a semnat contractul de finantare pentru refacerea unor drumuri din judetul Brasov

Doamna Rovana Plumb, ministru delegat pentru fonduri europene, a semnat contractul de finantare pentru proiectul „Modernizare drum interjudetean DJ 104A, DJ 105C si DJ 105P – format din DJ 104A, km 0+000 – 45+000, DJ 105C km 6+300 – 3+800, DJ 105P 0+000 – 3+800”.

Proiectul, in valoare totala de aproape 147 milioane lei, din care aproape 123 milioane reprezinta fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana, are ca obiectiv principal cresterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale si urbane. Astfel, vor fi refacute drumurile din localitatile Sinca, Harseni, Lisa, Recea, Sambata de Sus, Dragus, Vistea, Ucea, dar si din orasul Victoria. Proiectul mai presupune constructia de trotuare si amplasarea de statii de transport public.

Se estimeaza ca, datorita dezvoltarii infrastructurii de transport, vor fi atrasi in zona noi investitori, iar numarul turistilor care viziteaza sau tranziteaza zona va creste.

Proiectul este finantat prin POR 2014-2020, Axa prioritara 6 – Imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala, Prioritate de investitii 6.1 - Stimularea mobilitatii regionale prin conectarea nodurilor secundare si tertiare la infrastructura TEN-T.

Despre Programul Operational Regional 2014-2020

Programul Operational Regional (POR) 2014 - 2020 are ca obiectiv general cresterea competitivitatii economice si imbunatatirea conditiilor de viata ale comunitatilor locale si regionale, prin sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri, infrastructurii si serviciilor, pentru dezvoltarea durabila a regiunilor, astfel incat acestea sa isi poata gestiona in mod eficient resursele si sa isi valorifice potentialul de inovare si de asimilare a progresului tehnologic.

Aceste obiective sunt traduse in 11 axe prioritare plus o axa de asistenta tehnica, care au in total o alocare estimata de 8,2 miliarde de euro, din care 6,6 miliarde de euro reprezinta sprijinul UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), iar 1,6 miliarde de euro – contributie nationala.