Peste 35 milioane lei pentru reabilitarea iazului contaminat Batal, din Targu-Mures

Doamna Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene, a semnat contractul de finantare pentru fazarea proiectului Reabilitarea sitului poluat istoric Iaz Batal 30 ha – Targu Mures.

Proiectul are ca scop reabilitarea sitului poluat istoric Iaz Batal pentru diminuarea riscului existent asupra sanatatii oamenilor si a mediului ambient, cauzat de activitatile industriale desfasurate aici in trecut. De asemenea, investitiile vizeaza si redarea in circuitul economic a suprafetei respective, avand in vedere ca iazul se incadreaza, din punct de vedere al profilului de activitate, la categoria depozite de deseuri periculoase.

Valoarea totala aferenta fazei a doua a proiectului este de aproximativ 35 milioane lei, aceasta urmand sa fie finalizata la data de 31 decembrie 2020.

Concret, vor fi finantate lucrari complexe de investitii, ce vor conduce la eliminarea riscului de contaminare pentru utilizatorii sitului, reducerea fluxului de substante anorganice in apa subterana, protejarea controlata a apelor de suprafata s.a.

Beneficiarii proiectului sunt cei 15.000 de localnici - rezidenti in municipiul Targu–Mures sau in comunele Cristesti si Nazna, aflate in imediata apropiere.

Informatii suplimentare:

Situl poluat istoric Iaz Batal este situat pe malul drept al raului Mures, ocupa o suprafata de 30 ha si se afla la aproximativ 4 km in aval de municipiul Tirgu – Mures (centru), in dreptul platformei de ingrasaminte chimice a SC AZOMURES SA. Implementarea proiectului de reabilitare a sa a inceput in perioada de programare 2007-2013, la nivelul orasului Tirgu-Mures, si se va finaliza prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, asigurand astfel materializarea angajamentelor asumate de Romania prin Tratatul de Aderare, inclusiv indeplinirea indatoririlor in ceea ce priveste atingerea obiectivelor de reabilitare a siturilor contaminate, precum si a celor stabilite prin documentele strategice la nivel national si european.