Analiza implementarii planurilor integrate de dezvoltare ale polilor de crestere din Romania

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, impreuna cu Departamentul Pol de Crestere municipiul Brasov, a organizat in perioada 18 - 21 februarie, la Hotel Orizont din Predeal, o intalnire de lucru intre coordonatorii de poli de crestere, asociatiile de dezvoltare intercomunitara, autoritatile de management, ACIS si POAT. La eveniment au participat persoane de decizie din MDRAP si Ministerul Fondurilor Europene, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, precum si reprezentantii tuturor polilor de crestere din Romania. Tema principala a intalnirii a constituit-o analiza modului in care au fost implementate proiectele din cadrul Planurilor Integrate de Dezvoltare ale Polilor de Crestere.

Polii de Crestere din Romania sunt nominalizati prin HG 998/2008 si reprezinta acele areale urbane mari in care se realizeaza cu prioritate investitii din programele cu finantare comunitara si nationala. La nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru a fost desemnat ca si pol de crestere municipiul Brasov si arealul metropolitan aferent. Rolul acestui seminar il constituie analiza modului in care sunt implementate proiectele de dezvoltare in cadrul marilor areale urbane, fiind dezbatute stadiile de implementare a Planurilor Integrate de Dezvoltare de la nivelul fiecarui Pol de Crestere din tara, precum si problemele intampinate in derularea proiectelor cu finantare europeana.

”Prin intermediul Axei Prioritare 1, din cadrul Programului Operational Regional, REGIO 2007-2013, ADR Centru gestioneaza o mare parte din proiectele derulate in Zona Metropolitana Brasov. In total, Polul de Crestere Brasov are alocata, prin programul REGIO, suma nerambursabila de 74,3 milioane euro, iar fiecare cent din acesti bani va atrage si mai multe investitii, pentru a asigura locuitorilor din arealul urban brasovean, dar si din intreaga Regiune, un trai mai bun, pe baza noului concept de dezvoltare prin Planuri Integrate. Prin programul REGIO, finantam reabilitarea infrastructurii si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv a serviciilor sociale, precum si dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor, dar si a serviciilor turistice in Polul de Crestere Brasov. Vorbim de 25 proiecte contractate, a caror valoare totala cumulata depaseste 141 milioane euro si prin care sunt solicitate fonduri europene nerambursabile in valoare de aproape 92 milioane euro. O parte dintre proiecte sunt finalizate si rezultatele concrete ale acestora, in Brasov, fie ca vorbim de infrastructura de transport, fie ca vorbim de aspectele sociale, sunt mai mult decat vizibile pentru toti cetatenii. Toate cererile de finantare depuse si transformate in proiecte urmaresc cresterea calitatii vietii si crearea de noi locuri de munca. In cadrul acestei reuniuni am vorbit despre modalitatile optime de colaborare intre departamentele care se ocupa cu implementarea tuturor acestor proiecte, dar si despre provocarile ce ne asteapta in absorbtia fondurilor europene, incepand cu acest an”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, referindu-se la evenimentul de la Predeal.